’Vi hoppas att det skall bli ännu lättare för rökare att välja ett mindre farligt alternativ än cigaretter’

’Vi hoppas att det skall bli ännu lättare för rökare att välja ett mindre farligt alternativ än cigaretter’

Richard Wernemar är VD för PMI Sverige, ett företag som har föresatt sig att göra Sverige till världens första rökfria land. PMI lanserar nu intensivt ’heat-not-burn’-produkten IQOS, en betydligt mindre hälsofarlig ersättning för den som inte vill eller kan sluta röka. Lanseringen verkar gå bra. IQOS har utnämnts till årets produkt på butikskedjorna 7-Eleven och Circle K.

Vi har ju träffats ett par gånger under sensommaren och hösten för att tala om er nysatsning IQOS. Den verkar gå bra…?

-Ja, den går fortsatt väldigt bra. Vi är jättestolta över priset för ’årets produkt’ både på 7-Eleven och på Circle K. Vi växer varje vecka, där vi konverterar intresserade rökare till ett bättre alternativ – IQOS. Vi har våra butiker i Sturegallerian och på Birger Jarlsgatan vid Stureplan, vi har vår butik i Westfiled/Mall of Scandinavia i Solna och vi kommer även att öppna en butik i Täby Centrum i november. Vi satsar även på en ’shop-in-shop’ i Åre före årets slut.

Det är en rejäl satsning med andra ord… Hur bemöts ni? Positivt eller negativt?

-Jag skulle säga, att vi bemöts väldigt positivt. Det är många som är intresserade och ju fler rökare som övergår till IQOS, desto mer sprider sig budskapet till andra. Detta skapar en efterfråga. Idag, när rökare är hänvisade till vissa ’rökområden’ kan de få se den här produkten användas och det väcker positiv nyfikenhet. Vi berättar också om IQOS på alla våra cigarettpaket idag. Vi försöker upplysa våra konsumenter om IQOS, om de inte vill sluta röka. Och vi hänvisar till ytterligare information på vår hemsida.

Det har ju tidigare anförts farhågor för att detta skulle kunna locka unga, icke-rökare in i ett tobaksbruk. Hur ser ni på det?

-Självklart är det så, att vi riktar oss vuxna rökare för att erbjuda dem ett bättre alternativ. Vi ser att siffran för nyrekrytering in i IQOS-användning ligger under en procent globalt. Den vanligaste gruppen som går över till IQOS från cigaretter ser ut att vara rökare i åldern 25-35 år här i Sverige.

Utvecklar ni produkterna idag?

-Ja, vi har precis släppt en uppgraderad version av IQOS som heter IQOS 3 Duo med ett bättre batteri, där man kan använda två stycken av våra heatsticks som går under namnet ’HEETS’ åt gången, vilket motsvarar två cigaretter, något som våra IQOS-användare har efterfrågat. Vi har bara sålt den nya versionen i en vecka men har redan fått stort genomslag.

Det sägs att ni i det närmaste har sålt slut den ursprungliga uppsättningen av IQOS och nu satsar på den uppgraderade upplagan?

-Ja, i våra egna kanaler säljer vi numera bara den nya, uppgraderade versionen. Vi har också märkt att det finns en större efterfrågan då IQOS har blivit utsedd till årets produkt på 7-Eleven och Circle K. Vi har andra partners som också vill börja sälja IQOS. Det är bra att vi får en större tillgänglighet runt om i landet. Inte bara i storstäderna. Vi öppnar alltså upp för nya återförsäljare. Då blir IQOS mer lättillgängligt också på mindre orter. På det sättet hoppas vi, att det skall bli ännu lättare för rökare att välja ett mindre hälsofarligt alternativ än cigaretter.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!