Frankrike inför kvotsystem för invandring

Frankrike inför kvotsystem för invandring

Frankrikes regering inför kvoter för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Detta rapporterade TT under tisdagen.

Annons

Uppgifterna om planerna på ett kvotsystem sipprade ut genom en artikel i Le Parisien och bekräftades senare av arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud i tv-kanalen BFMTV. Kvoterna ska börja gälla från och med nästa sommar, och ska ta hänsyn till efterfrågan på personal inom de olika yrkeskategorierna, enligt Pénicaud. Ministern säger till tv-kanalen att regeringen ska ”anpassa sig i realtid till våra företags behov”, skriver Le Figaro.

Planerna på kvotsystemet är en del av ett paket med ett tjugotal förslag inom migrationsområdet, enligt den franska regeringen. Planerna är kända sedan tidigare. Philippe, som tillhör det liberala regeringspartiet Republiken på väg (LREM), flaggade för att införa ett kvotsystem redan i början av oktober, men skrider nu till verket.
Socialdemokratiska Socialistpartiet (PS) och vänsterpartiet Okuvade Frankrike (FI) är kritiska mot kvotsystemet, skriver Le Figaro.

Debatten som förs borde inte handla om migration. Frågorna som reser sig handlar om republiken. En republik som måste vara densamma för alla, med rättigheter och plikter, säger PS gruppledare i parlamentet, Valérie Rabault.

FI:s vice partiledare Ugo Bernalicis skriver på Twitter att ”regeringen väjer inte för något i försöken att stigmatisera en del av befolkningen”.

Högerpartiet Republikanerna applåderar förslaget, men tycker att regeringen inte gör tillräckligt.

Kvoter är en bra idé. Idén är bra, men det är bättre med handling. Emmanuel Macron (Frankrikes president) pratar gärna om ämnet och genomför inte beslut, säger vice partiledare Aurélien Pradié till Sur Radio.

Invandringsfrågan har tagit större plats i den politiska debatten sedan proteströrelsen Gula västarna inledde sina veckovisa demonstrationer i slutet av förra året. I ett försök att anpassa sig till opinionen har regeringen på sistone skärpt tonen i migrationspolitiken, bland annat genom att beskriva asylmottagandet som ”mättat”.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!