Enligt ny EU-finansierad rapport är Danmark ett islamofobiskt land

Enligt ny EU-finansierad rapport är Danmark ett islamofobiskt land

Rapporten är sammanställd av en turkisk tankesmedja och syftet med rapporten, ”European Islamophobia Report 2018”, var att stärka dialogen och skapa en större solidaritet mellan Europa och Turkiet. Om detta skriver danska Jyllands-Posten.

Rapporten kritiseras nu för att vara en skandal och missbruk av EU-pengar.

Annons

I rapporten framgår det bland annat att Danmark förra året (2018) kännetecknades av ”kränkande attityder” och ”uteslutande politiska kampanjer” riktade mot muslimer. Dessutom säger man i rapporten att Danmark genom diskriminerande och anti-muslimska lagar förändrats från att vara en demokrati till en ”etnokrati”. Det vill säga att Danmark styrs av att en etnisk grupp har makten. Man tycker helt enkelt att det är för många etniska danskar som bestämmer i Danmark.

Bakom rapporten står den turkiska tankesmedja Seta. Tankesmedjan har direkta kopplingar till den turkiska presidenten, Recep Tayyip Erdogan. EU har finansierat rapporten med 126 952 euro. Det motsvarar närmare en miljon danska kronor. Pengarna som man har fått till att kunna göra rapporten är så kallade pre-anslutningsstöd, som tillfaller Turkiet eftersom landet officiellt kandiderar för ett EU-inträde.

Utrikesminister Jeppe Kofod (S) är ”riktigt arg” över rapporten.

– Naturligtvis bör EU-medel inte användas för att finansiera en turkisk icke-statlig organisations rapport om islamofobi i Europa, inklusive Danmark, skriver han till Jyllands-Posten.

Han tillägger att Danmark och flera andra EU-länder har diskuterat frågan med EU-representanten i Ankara. Man har framfört kritik mot denna typ av (finansiellt) stöd till kandidatländer.

Peter Kofod från danska folkepartiet anser att EU bör stoppa all finansiering inför anslutningen och informera Turkiet om att landet aldrig kommer att bli medlem i EU.

Annons

”Det är en skandal att EU finansierar den här typen av helt vansinniga projekt med dessa pengar som Turkiet fått innan man blivit medlemmar,” sa han till tidningen.

Jyllands-Posten har sökt kontakt med Seta och med författarna till rapporten flera gånger men de har inte återkommit med svar.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!