Trettio år sedan Berlinmuren rämnade

Trettio år sedan Berlinmuren rämnade

Den 9 november är ett ödesdatum i tysk historia. Kejsaren abdikerade 1918, ’kristallnatten’ ägde rum 1938 och Berlinmuren föll 1989. Murens fall var en final på veckor av protester i många östtyska städer.

’Wir sind das Volk’ ropade protestanterna på höstens måndagsmöten i Leipzig och på många andra ställen. Man var hjärtligt trött på kommunistdiktaturen och ledargarnityret i DDR.

Gorbatjovs nya öppenhet såg östtyskarna mycket litet av i det strängt kommunistiska DDR, där ledningen kring partisekreteraren Erich Honecker klamrade sig fast vid makten.

Under sommaren och hösten 1989 hade det börjat pysa i det som då kallades ’östblocket’, d v s den del av Öst- och Centraleuropa som Sovjetunionen i praktiken hade ockuperat med hjälp av lojala kommunistregimer.

Polen och Ungern hade sakta börjat vägen mot demokrati och trots att det kommunistiska Östtyskland firade sitt 40-årsjubileum med pompa och ståt i början av oktober 1989, var slutet nära. Men få kunde egentligen ana det.

När Berlinmuren öppnades den 9 november 1989 för första gången sedan den byggdes 1961, rasade DDR samman. Honecker avsattes och de gamla kommunisterna föll en efter en. Till att börja med ersatta av yngre partikamrater. Egon Krenz tog temporärt över ledningen av DDR.

Den tyska återföreningen var dock inte given förrän en bit in på 1990. Det fanns många motståndare – inte minst i Västeuropa – till att Tyskland skulle bli för stort och starkt. Men dåvarande förbundskanslern Helmuth Kohl och tyska CDU drev på.

Återföreningen ägde rum den 3 oktober 1990 och blev dyr för Förbundsrepubliken. Ett konkursbo skulle återupprustas. Men vid startskottet den 9 november 1989 visste man inte så mycket om detta.

Den 9 november för trettio år sedan visste de flesta tyska i öst och väst, att man var med om något enastående historiskt och framtiden såg ljus ut. Man hade äntligen på allvar börjat kasta av sig det kommunistiska förtryckande oket.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!