Malmö är kört, Sverige är kört…

Malmö är kört, Sverige är kört…

I helgen eskalerade våldet i Malmö. Två tonårspojkar sköts, varav en avled. En kvinna knivhöggs och skadades svårt. Det var senaste ledet i en eskalerande våldsutveckling i Sveriges tredje stad. Och politikerna verkar helt handlingsförlamade.

Annons

På sociala media tävlar partiledarna om att berätta om hur ’frustrerade’ och ’förbannade’ de är. Men inget görs. De tuggar på och vill ha fler poliser – 10.000 nya poliser om fem år. Men ingen verkar egentligen ha satt sig in i hur det skall gå till i verkligheten.

Och egentligen är det kanske inte polisbristen som är det stora problemet. Polisen plockar ofta brottslingarna. Men vi har en lagstiftning som förhindrar att buset hålls inlåst. Och lagstiftningen är politikernas bord.

Men politikerna fortsätter att prata och berätta för oss hur ’oacceptabel’ den våldsamma utvecklingen i Sverige är. Det har de gjort i många år nu. Och absolut ingenting har hänt. Annat än att våldet har blivit ännu värre.

Och i Malmö, Sveriges eget Chicago, fortsätter skjutningarna och bomber detonerar mest varje dag. Samtidigt söker det ledande politiska partiet – Socialdemokraterna – en politisk sekreterare som kan hyfsa till bilden av Malmö. Som är trött på att alla bara letar fel på Malmö…

Jo, det är förstås inte roligt att bo i en stad som de flesta numera betraktar som något av en krigszon. Men man kan inte propagera bort problemen, snacka bort bomber och dödsskjutningar. Det har Sveriges politiker sysslat med i många år nu. Utan minsta resultat.

Det skulle kunna gå att vända utvecklingen. Men då krävs handling, inte verbal överbudspolitik och twitterpolitiker. Vi tror dock inte att svenska politiker är förmögna att göra något. De har visserligen instrumenten att ta tillbaka Sverige från de kriminella, men de saknar viljan och handlingskraften.

Dessutom går det fort att riva ned, men det tar lång tid att bygga upp igen. Och dagens politikerkår saknar i allmänhet såväl ledarförmåga som kompetens att återta och återuppbygga.

Annons

Och medan de snackar och käbblar och twittrar och facebookar, tar de kriminella gången över ytterligare områden. Rånen mot våra barn och ungdomar ökar än mer. Våldtäktsspiralen fortsätter uppåt och fler skjuts ihjäl i våra storstäder.

Vi kommer inte att klara det här med nuvarande politikerkår. En politikerkår som inte vågar visa ledarskap och handlingskraft annat än i ord på twitter. Men vi behöver nya lagar, vi behöver återta Kontrollen över territoriet. Återta Sverige. Det initiativet måste komma från lagstiftarna. Det gör det inte.

Det har funnits varnande röster i decennier som bara har avfärdats som ’svartmålare’. Och de styrande har fortsatt att vara reaktiva – men helt saknat förmågan till proaktivitet. När skadan redan är skedd är det så dags att göra något…

Men gör vi inte något drastiskt, är Malmö kört. Ja, Sverige är kört. Och människor kommer på allvar att ställa sig fråga varför vi skall betala skatt och acceptera ett system som inte kan skydda oss. Då är också samhällskontraktet brutet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!