Janne Josefsson: 70% av de som bidragsfuskar är utlandsfödda

Janne Josefsson: 70% av de som bidragsfuskar är utlandsfödda

Det var i onsdags som SVT Forum sände en paneldebatt där bland annat fusk med assistansersättning (LSS) diskuterades. Debatten kan ses ihopklippt nedan, annars på länken här ovan. .

Annons

En stor majoritet som fuskar med assistansersättning i Sverige är utlandsfödda. Det visar en undersökning av domar som Janne Josefsson har gjort. Redan 2005 gjorde han ett reportage i Uppdrag Granskning om bidragsfusk. Reportaget ansågs som kontroversiellt eftersom man trodde det skulle gynna Sverigedemokraterna eftersom utlandsfödda var överrepresenterade redan då.


Nu har Josefsson gjort en undersökning av 184 LSS-brott som är dömda i domstol. 70 procent av dessa var utlandsfödda. Det handlade framför allt om personer från Serbien, där han nämner exemplet med mannen som hade en mamma som redan var begravd i Serbien, som alltså var död, som man fick pension för. Man gjorde granskningen i våras för man hade fått tips om att det förekommer väldigt mycket fusk inom LSS, assistanshjälpen.

Janne Josefsson får mycket samtal från personer som drabbas av försäkringskassan och LSS, att de är för hårda, men det handlar också om vilken inställning man har till samhället och till bidrag, den svenska modellen. Josefsson menar att den är i gungning nu på grund av vad man har sett. Man ser inte fusket, utan man rapporterar uppåt och allt ser så otroligt bra ut, men i verkligheten är det inte så. Tar man då exemplet från de som tog ut pension från sina redan begravda mammor, de var redan anställda och jobbade. Sonen fick ut 10 000 i månaden från sin redan begravda mammas pension. Hans fru var anställd som kommuntjänsteman för att ta hand om mamman, som alltså inte fanns eller finns längre. När Janne Josefsson ringde och konfronterade kommunen i Helsingborg och ställde frågan: ”Har ni ingen koll alls på detta, det är bara ett exempel?”, fick han som svar att var sjätte vecka är man där och tittar till mamman. Josefsson har till och med sett handlingar där det stod:” Hon gillar att prata om gamla saker och ligger ofta och sover”. Men hon fanns aldrig där!

Man kunde se på LSS-fusket i Malmö, att ett av företagen där var grovt kopplade till väldigt avancerad brottslighet.

Josefsson säger att han under sin tid som journalist har sett detta väldigt mycket i den offentliga sektorn, att allt ser så bra ut, men att man i själva verket inte har någon koll. Anledningen till varför beror på enligt Josefsson att det är andras pengar man jobbar med, inte ens egna. Konsekvenstänket tycks då saknas.

I våras sände Uppdrag granskning ett reportage om bland annat ett företag som har fått 500 miljoner i bidrag från Försäkringskassan, Rami Care. Reportaget kan ses i sin helhet nedan:

Annons

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!