SCB: Arbetslösheten ökar i Stockholm

SCB: Arbetslösheten ökar i Stockholm

Efter att SCB reviderat sina arbetslöshetssiffror ökade arbetslösheten i Stockholm ännu mer. Det skriver Dagens Industri. Stockholms handelskammare uppmanar regeringen nu att rusta Sverige för sämre tider.

Annons

För tredje kvartalet visade SCB:s reviderade siffror att antalet arbetslösa i Stockholmsregionen ökade med 22.000 personer jämfört med tredje kvartalet 2018, och hade en arbetslöshet i åldersgruppen 15–74 år på 6,6 procent. De felaktiga siffrorna som SCB presenterade visade på 20.600 fler arbetslösa i Stockholm.

 ”Innan de reviderade siffrorna kunde vi se en enorm ökning av antalet personer som blivit arbetslösa i Stockholms län som avviker påtagligt från historisk trend. Och med de nya reviderade siffrorna kan vi se att den årsbaserade förändringstakten är ännu större i och med att det är ännu fler som gått ut i arbetslöshet”, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.

– Det är oroande att Stockholm, som under väldigt många år varit landets jobb- och tillväxtmotor, har en så tydligt negativ utveckling, säger Stefan Westberg.

Enligt SCB:s statistik står Stockholms län för nästan två tredjedelar av den totala ökningen av landets alla arbetslösa

– Vad vi ser är en påtaglig avmattning av ekonomin, säger Stefan Westerberg. Läget är oroande, och nu krävs krafttag för att rusta Sverige.

 ”Stockholm har varit Sveriges motor och har under de senaste tio åren stått för 40 procent av Sveriges tillväxt och hälften av Sveriges nya jobb. Det här får konsekvenser för Sveriges tillväxt.”

”Många Stockholmsföretag söker med ljus och lykta efter arbetskraft, som helt enkelt inte finns då vi har en dysfunktionell bostadsmarknad och därmed också en ineffektiv arbetsmarknad”, säger Stefan Westerberg och syftar på att Stockholm hade en negativ inflyttning år 2018. 

Annons

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!