SD har gått om S

SD har gått om S

Om det vore val i dag, skulle Sverigedemokraterna ha blivit det största partiet. Det visar en färsk mätning som ger partiet 24 procent. Socialdemokraterna ligger numera en bit efter och landar på 22,2 procent. 

Annons

Socialdemokraterna har det svårt nu. Så går det när man är beredd att kompromissa åt olika håll bara för att få behålla regeringsmakten. Och värst har nog kompromissen gentemot det verklighetsfrånvända Miljöpartiet varit.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad kallar situationen ’skittuff’ och konstaterar att det kaos som råder i delar av Sverige med gängmord, skjutningar och sprängningar är skälet till regeringspartiets tillbakagång.

Skall man koka ned problemen, hamnar de i knät på den totalt handlingsförlamade justitieministern Morgan Johansson. En person som i veckan dock klarade en misstroendeomröstning. Han hade ju inte gjort något fel…

Nej, Johansson hade inte gjort någonting!

Och för detta får det stora regeringspartiet naturligtvis betala.

Inte ens partiledaren för S – Stefan Löfven – klarar av att rädda förtroendet. KD-ledaren Ebba Busch Thor har högst förtroende bland partiledarna, därefter slåss Löfven med Jimmie Åkesson om andraplatsen. På riksnivå ligger Löfven strax före Åkesson, men i storstadsregionerna har Åkesson ett rejält försprång.

Som man bäddar får man ligga. Och även Centerpartiet, som har valt att samarbeta med vänstern, backar en bit. Och Liberalerna orkar inte upp över riksdagsspärren, trots att den nya partiledaren faktiskt såg mer lovande ut än så.

Annons

Den stora frågan kring Sverige just nu handlar om säkerhet, trygghet till liv och lem och att ta tillbaka territoriet. Den handlar om vård, skola och omsorg. Där har vänstern visat sina uppenbara brister – för att inte säga totala oförmåga. De konservativa med SD och KD i spetsen får naturligt nog ett högre förtroende.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!