Slutar operera prostatacancer

Slutar operera prostatacancer

Inget sjukhus i Gävleborg opererar längre prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige. Det är ett skäl till att de sjuka får vänta länge på operation. Det menar Prostatcancerföreningen. SVT rapporterar.

Annons

Sjukvårdsledningen i Region Gävleborg håller dock inte med. ’För att blir duktig på en viss typ av operationer så krävs det en viss mängd utförda operationer, och den mängden hade vi inte när vi kom överens med Region Dalarna att prostataoperationerna skulle göras där.’ Det säger Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

I Gävleborg oroar sig Prostatacancerföreningen över att man inte längre utför denna typ av operationer i Gävle eller någon annanstans i länet. När patienter i stället skickas till andra regioner blir köerna till operation allt längre. De som kommer utifrån hamnar sist i kön och får vänta ännu längre.

Men Dalarna har haft problem med urologer som kan operera, så Gävleborg har skickat patienter till Örebro, Uppsala och Stockholm. ’Våra samarbetsregioner har samma lagstiftning som vi, hälso- och sjukvårdslagen, så de utgår ifrån dem som har störst behov.’ Det menar Johan Kaarme.

Från att en remiss har skrivits ut fram till det att en operation har utförts ligger väntetiderna på mellan 130 och 190 dagar i de län, som patienterna idag hänvisas till.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!