Det öppna samhället tvingar oss att låsa dörren

Det öppna samhället tvingar oss att låsa dörren

En del politiker – inte minst Annie Lööf – talar ofta vitt och brett om vikten av ’det öppna samhället’. Det låter fint men vad det handlar om är, att vi blir helt oskyddade för dem som inte respekterar ’mitt och ditt’, stjäl och mördar och snabbt tar sig ut igen ur landet.

Annons

Detta är inget nytt problem. Det fanns redan före EU:s öppna gränser, men det har accentuerats av en svensk slentrianmässigt naiv inställning till omvärlden och bristande lagstiftning. För även inom EU kan man faktiskt bevaka sina gränser.

Under helgen försvann två mycket omtyckta och värdefulla statyer från centrala Kristianstad, en kommun som förlorade sju bronsstatyer bara under 2015.  Det är sannolikt att statyerna ha stulits för bronssvärdets skull.

Under många år har ligor stulit metallföremål – företrädesvis brons och koppar – från offentliga platser som torg, parker, kyrkogårdar… Straffen är låga liksom risken för upptäckt.

Det är förstås inte det enda. Mängder av stölder av privat egendom begås. Bilar, båtmotorer, jordbruksredskap, ridutrustning… Stöldgodset samlas ihop och körs ur landet utan att någon kontrollerar det. Ofta hamnar det i andra EU-länder som Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien…

Det hade varit enkelt att skydda sig med bättre kontroller och högre straff. Men inget händer. Naiva politiker fortsätter att ropa om det ’öppna samhället’. Inget får äventyra ’det öppna samhället’ och det till priset av att brottslingar kan röra sig fritt och vi andra blir oskyddade offer.

Det ’öppna samhället’ innebär – när Sverige inte bevakar sina yttre gränser och offentliga rum – att vi medborgare måste låsa om oss istället. Med dubbla lås! För charmen med ’det öppna samhället’ avtar väsentligt, när det är buset som tjänar mest på det.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!