SVT hånade Miljöpartiet 1988 – nu röstar public service journalister på partiet

SVT hånade Miljöpartiet 1988 – nu röstar public service journalister på partiet

Journalist ’11 är en Vetenskaplig frågeundersökning som år 2013 gjordes av Kent Asp, professor i journalistik, vid Göteborgs universitet. Frågeformuläret gick ut till 2500 slumpmässigt valda journalister i hela Sverige, och omkring 60 procent svarade.

60 procent betraktas som hög svarsfrekvens och av de som svarade på enkäten valde 98 procent att svara på frågan om partisympati, som löd: Vilket parti tycker du bäst om idag? Bland svenska journalister hade Miljöpartiet då ett stöd på omkring 42 procent. Extra stort var stödet inom public service.

Undersökningen visade nämligen att hela 52 procent av alla journalister som jobbar på Sveriges Television röstar på Miljöpartiet. Hos Sveriges Radio uppgav 54 procent av journalisterna att de tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet.

Nedan är ett klipp från SVTs Helt Apropå från år 1988 med Stellan Sundahl om det nya partiet i riksdagen, Miljöpartiet.


Andreas Swedberg
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!