’Vi vet att mer än hälften av dagens rökare letar bättre alternativ’

’Vi vet att mer än hälften av dagens rökare letar bättre alternativ’

Richard Wernemar är VD för Philip Morris i Sverige, ett företag som har föresatt sig att göra Sverige till världens första rökfria land. Med hjälp av en framgångsrik lansering av ’heat-not-burn’-produkten IQOS, en betydligt mindre hälsofarlig ersättning för den som inte vill eller kan sluta röka, växer man nu även utanför Stockholmsregionen.

Annons

Vi har ju setts tidigare och det är intressant att följa det paradigmskifte som Philip Morris håller på med och där Sverige går i täten, som det verkar. Nu växer ni utanför Stockholmsregionen med er nysatsning IQOS…

-Ja, det händer mycket i tobaksbranschen nu. Det kan inte vara så många företag som förändrar sig samtidigt som man faktiskt leder marknaden. Marlboro är det största cigarettmärket i Sverige, men vi försöker nu att fasa ut cigaretterna till förmån för rökfria produkter som innebär betydligt lägre risk att använda jämfört med cigaretter.

Men många av era kritiker riktar nu in sig på IQOS och anser, att ni tar fram en ny produkt för att göra människor beroende och kanske framför allt fånga in icke-rökare som nya konsumenter. Vad svarar ni på det?

-Vi har ju en historia och människor har många åsikter om vår industri. Men det som är viktigt för oss att framhålla är, att vi riktar oss mot vuxna rökare och med IQOS ser vi en möjlighet att kunna erbjuda dem ett rökfritt alternativ till cigaretter. Jag tror att det framför allt är industrin själv som kan förändra människors beteende – inte mer restriktioner. WHO konstaterar också, att det om tio år fortfarande kommer att finnas runt en miljard rökare. Då är det väl bättre att försöka snabba på ett skifte med risk-reducerat alternativ…

-Bakom IQOS ligger femton års forskning och vi har fått ett jättebra genomslag, inte minst tack vare att IQOS har blivit utnämnd till ’årets produkt’ både på 7Eleven och Circle K. Vi har också i dagarna öppnat vår fjärde butik i Stockholmsregionen – Täby Centrum. I Luciahelgen räknar vi med att öppna vår första ’shop-in-shop’ i Åre. Förhoppningsvis fortsätter denna utveckling under 2020 ute i landet. Vi har givit oss tusan på att göra Sverige till det första rökfria landet i världen!

Och detta gör ni alltså, trots att det borde vara förenat med rätt stora forsknings- och utvecklingskostnader att helt byta produkt…

-Ja, det gör vi. Vi tror på detta och det känns långt mer hållbart att kunna erbjuda rökarna ett rökfritt och risk-reducerat alternativ till cigaretterna. Sedan tror jag på en annan effekt också: vi slipper flertalet fimpar ute på gatorna. Vi ser ett helt annat beteende hos IQOS-konsumenterna. Eftersom produkten värms istället för att förbrännas kan användaren stoppa tillbaka tobaken i paketet istället för att släppa den på gatan.

Annons

Men PMI är ju ett affärsdrivande bolag och om man ser detta affärsmässigt: Tjänar ni pengar på IQOS?

-Just nu investerar vi mycket runt om i Sverige, men det är klart att över tid ser vi, att detta kommer att ge en ekonomisk vinning. Det ska vi inte sticka under stol med. Vi ser också att vår expansion kan ge mer jobb i återförsäljarledet och att människor i allmänhet gillar det vi gör. Det går väldigt fort nu, men vi har också fått mest positiv respons.

Hur ser utvecklingen ut framöver?

-Jag hoppas på ytterligare någon butik i Stockholm och att vi sedan drar oss mot Göteborg och Malmö, så att vi följer upp i storstäderna och kan nå många rökare på en begränsad yta. Sedan räknar vi med att kunna nå ut till resten av landet online (bland annat via iqos.com) och via återförsäljare av IQOS.

Har ni fått bra respons för detta ute i kommunerna ni besöker?

-Ja, det finns en positiv nyfikenhet eftersom vi försöker göra något som är bättre för rökarna. Många inser, att det faktiskt är så, att industrin själv är bäst på att nå ut till folk som redan röker för att erbjuda rökfria och risk-reducerande produkter. Vi kommunicerar också om IQOS och tobaken som används med IQOS på våra egna cigarettpaket, berättar att det finns ett rökfritt alternativ till cigaretter. Jag tror stenhårt på detta och på Sverige, att vi kan gå i bräschen för denna utveckling.

-Slutligen är detta också viktigt: De flesta tidigare rökare i Sverige har redan förflyttat sig till det rökfria alternativet snus, men det finns fortfarande en stor grupp som ligger kvar som rökare. Hade snus varit ett fullgott alternativ för dem, hade de förmodligen redan varit där. Men det är de inte och då kan vi erbjuda ett rökfritt alternativ som IQOS. Vi vet, att mer än hälften av dagens rökare letar efter bättre alternativ och kan inte snus eller e-cigaretter erbjuda det, hoppas vi att IQOS och tobaken som används med IQOS kan göra det.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!