Danmark har dragit in det första passet från IS-terrorist

Danmark har dragit in det första passet från IS-terrorist

Danmark har tagit tillbaka det första passet – nu är IS-terroristen ’SK’ inte längre dansk. Danmarks nödlag – som innebär, att invånare som misstänks ha anslutit sig till terrororganisationer kan förlora sitt medborgarskap – har tillämpats för första gången. Det skriver SVT.

Annons

Berlingske Tidende rapporterar, att den danska regeringen har dragit tillbaka den 25-åriga ’SK’:s medborgarskap, vilket innebär att hans pass nu inte längre är giltigt. Terroristen ifråga har hittills varit dansk medborgare, som i sin frånvaro dömts för terrorbrott efter att ha anslutit till terrorsekten IS.

Mannens advokat bekräftar annulleringen och säger att klienten är ’extremt ledsen’. Hon avser också att ta ärendet vidare till domstol.

SK (vars namn inte får publiceras enligt ett domstolsbeslut) är den första personen som fälls enligt den nya nödlagen, som infördes av den socialdemokratiska regeringen med stöd med de borgerliga partierna den 24 oktober.

I korthet ger lagen utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) befogenhet att återkalla medborgarskap för en individ som har agerat på ett sätt som ’allvarligt kan skada landets vitala intressen’. T ex en väpnad styrka som bekämpar den danska staten eller på något sätt främja terrorhandlingar.

Kravet för indraget medborgarskap är att terroristen har dubbelt. I fallet med den s k SK var han både turkisk och dansk medborgare. Enligt uppgift misstänks han befinna sig på fri fot i Turkiet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!