Trelleborg: Varning för falska poliser

Trelleborg: Varning för falska poliser

Polisen har gått ut med en varning för falska poliser. Det handlar om bedragare som utger sig för att vara poliser som kontaktar äldre för att lura dem på pengar och som just nu är aktiva i bland annat Ystad och Trelleborg. Det skriver Trelleborgs Allehanda.

Annons

Bedragarna uppger att de kontaktar de äldre från Polismyndigheten och påstår att de arbetar med en utredning, och därför behöver tillgång till den äldre personens bankkort. Den falska polisen vill därför komma hem till sitt offer och hämta bankkortet.

Det förekommer även att de falska poliserna ringer för att meddela att en nära anhörig skadats på något sätt och ligger på sjukhus. Bedragaren säger därefter att han behöver tillgång till personens bankkort, inklusive kod. Den falska polisen erbjuder även att förvara smycken åt sitt offer. De falska poliserna åker därefter hem till den äldre och hämtar kort, kod och smycken.

Polisens tips på hur man ska tänka om man blir kontaktad av någon som utger sig för att vara polis:

  • Polisen, banken eller någon annan seriös aktör skulle ALDRIG åka ut till en målsägare för att hämta in bank- och kreditkort.
  • I alla kontakter på telefon och mejl, säkerställ att den du har kontakt med är den som individen utger sig för att vara.
  • Släpp ALDRIG in någon över tröskeln som du inte vet vem det är. Ring tillbaka och kontrollera den institution eller det företag som individen påstår sig komma ifrån.

Polisen uppmanar även anhöriga till äldre att vara vaksamma, att man som anhörig kan hjälpa genom att råda äldre släktingar att bara ha en mindre summa pengar på konton kopplade till bankkort.

Andreas Swedberg

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!