Löfven erkänner: Sverige har misslyckats med integrationen

Löfven erkänner: Sverige har misslyckats med integrationen

Jodå. Stefan Löfven erkänner i en intervju med DI. Integrationen av Sveriges migranter – eller i alla fall en stor del av dem – har misslyckats. För få har fått jobb. Men vi glömmer att ’jobb’ och integration inte är samma sak. och statsministern verkar inte ha bilden klar för sig.

Annons

Dessutom är det så, att även om svensk bidragsbyråkrati är extremt kontraproduktiv och närmast kriminellt generös, har en mycket stor del av de invandrare som har kommit till Sverige sedan 1950-talet blivit välanpassade svenskar som bygger på vårt land. Utan hjälp av bidrag.

Det går om man vill. Många människor från när och fjärran, som fantasilöst har buntats ihop i miljonprogrammen, har också tagit sig därifrån. Lärt sig svenska, utbildat sig och blivit till nytta och gagn för sitt nya land.

En annan del har dock hamnat ohjälpligt utanför. De har ägnat sig åt fel saker, får man anta. Fortsatt att leva på bidrag, umgåtts i det gamla landets kretsar och moskéer och aldrig kommit in i det svenska samhället. Ingen har heller ställt kravet på dem. Men man har också ett eget ansvar!

Ur andra generationen – barnen till dessa – alstras de kriminella. Det är de – ofta rotlösa unga utan banden till det gamla landet och utan nya rötter i Sverige – som blir terrorister hos IS eller bygger upp gangstervälden.

Den subversiva islamismen har tillåtits växa fritt under yttrandefrihetens skydd. Påhejad av en mer än lovligt naiv Svenska Kyrkan. Islamismen har götts av skattefinansierade bidrag. Brottsligheten har  tillåtits växa under en massa snömosigt dillande om frustration och utanförskap.

Men ingen har gjort något! Det politiska ledarskapet har saknats. Det är ett stort svek mot människor som bor i Sverige. Människor är oroliga. Det gäller dem, som bott här i generationer. Det gäller också dem som har kommit hit på senare år.

Politiskt ser vi mest en exempellös historia av slarv och slentrian och så fort någon har opponerat sig – målas vederbörande i brun färg. Kritiken har varit stenhård mot dem som har vågat berätta om problemen. Men vi fick rätt.

Annons

De som skulle visa ledarskap – politikerna – har inte levererat. Det gäller verkligen inte bara Socialdemokraterna, men problemen har exploderat under deras år vid makten. Och Stefan Löfven såg alltså inte detta komma?

Vi såg dock allt detta komma. Vi såg också, att det hade varit enkelt att förebygga. Det går också – även om det är sent – att rätta till. Men det kräver politiskt mod och det saknar den sittande regeringen. Frågan är vem som egentligen är vuxen den uppgiften…

Lösningen är givetvis att strama upp reglerna, öka tillsynen och kontrollen. Skärpa straffen. Öka kraven. Men även att erkänna sina misstag. Inte bara gnälla om att man har varit ’naiv’ och ’blind’. Vi betalar inte miljoner och åter miljoner till politiker för att de skall vara naiva och blinda.

Räfst och rättarting behöver nu kombineras med ett större mått av politiskt ansvar redan på reformernas idéstadium. Har vi politiker som klarar detta? Kanske några. Men knappast Löfven, som tycks ha varit helt bortkopplad men motvilligt har öppnat ögonen den senaste veckan inför en massiv och rättvis kritik.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!