Ungern drar sig ur Eurovision Song Contest

Ungern drar sig ur Eurovision Song Contest

Ungern ställer inte upp i Eurovision Somg Contest 2020. Källor i det statliga ungerska TV-bolaget MTVA säger till The Guardian, att anledningen är ’Eurovisions association med LGBTQ-kultur’. En MTVA-kommentator beskrev också Eurovision som ’en homosexuell flottilj’. Expressen skrev.

Annons

Ingen officiell anledning till varför Ungern lämnar Eurovision har dock hörts, men lokala och internationella media drar paralleller till premiärminister Viktor Orbáns nationalistiska politik och ökad homofobi i landet.

I ungerska media citeras anonyma källor inom statsmedia, som säger att den skälet till beslutet är, att musiktävlingen ’är för gay’. Källorna säger sig inte vara förvånade och endast under Budapest Pride har den statliga televisionen positiv bevakning av LGBTQ-frågor.

Redan i samband med den internationella sångtävlingen 2019 drog sig Ukraina, Bulgarien, Bosnien och Turkiet ur.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!