Del 1 | Varför firar vi jul i Sverige – Midvinterblotet

Del 1 | Varför firar vi jul i Sverige – Midvinterblotet

Midvinterblot (julblot) är ett blot (offerrit) i fornnordisk mytologi.

Från alla levande varelser av hankön, offrade man nio stycken, med vilkas blod det sägs ska försonas med gudarna för att få god gröda, att det skulle växa bra. Man tror även att man avrättade människor. Köttstyckena hängdes därefter i en helig lund, där varje träd ansågs vara gudomligt, till följd av offrens död av blod. Så beskriver en magister vid namn Adam av Bremen, efter att ha bevittnat hur midvinterblotet gick till i hednatidens Sverige på 1000-talet.

Annons

Midvinterblotet, eller julblotet som det också kallas, är vår föregångare till den jul vi idag firar, från tiden då svenskarna levde som hedningar/vikingar.

Den hedniska julen innebar att man drack öl, och det kallades för att dricka jul. Tor med hammaren och Kristus på korset levde alltså sida vid sida en gång i Sverige, och gör det egentligen än idag. Ty vad är väl julens röda färg, om inte offerblodets, och barnens röda julkulor som symboliserar offerköttet? Det kan mycket väl vara så att det ständigt gröna heliga trädet som magister Adam talade om, att det symboliserar granen. Den invandrade norr ifrån och kom senare till Bremen i Tyskland, än att den kom till Sverige.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!