Nobelstiftelsen nobbar SD – men kommunister och diktatorer välkomnas

Nobelstiftelsen nobbar SD – men kommunister och diktatorer välkomnas

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson portas än en gång från Nobelfesten. SD har ’fel’ värdegrund, tycker Nobelstiftelsen. Samtidigt vet vi, att diplomatiska kåren och representanter för flera av världens värsta diktaturer bjuds in år från år.

Annons

Trams, dubbelmoral och bigotteri, brukar man kalla sådant. ’Sila mygg och svälja kameler’ är ett annat uttryckssätt.

Nobelstiftelsen fattade sitt beslut för flera år sedan och man avser inte att ändra på det. Inte ens efter det att SD nu har visat sig vara jämnstora med Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet, med sitt revolutionära förflutna, är däremot välkommet. Och vi kommer säkert att se Kinas ambassadör på Nobelfesten.

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet har däremot gjort det enda rätta. Man bjuder in alla riksdagspartier till en serie föreläsningar.

Inte oväntat opponerade sig dock en större drös vänsterelement bland studenter och lärare och skrev namnlistor mot att SD:s partisekreterare Richard Jomshof skulle få komma. JMG stod emellertid emot och förklarade, att man bjuder in alla. Punkt.

Snyggt och korrekt och det enda meningsfulla. Vad än man sedan tycker om de olika partierna.

Nobelstiftelsens pressavdelning har kanske börjat fundera litet, för man lämnar en liten försiktig öppning: När man eventuellt har anledning att ompröva det snart tio år gamla beslutet att inte bjuda in SD, då gör man det.

Annons

Skall vi tro, att den omprövningen sker den dag SD sitter i regering eller är det obestridligt största partiet? Frågan är väl bara om Jimmie Åkesson – eller den som då leder SD – kommer att vilja gå eller väljer att tacka ’nej’ till spektaklet.

Sverige dansar och ler och låtsas som om allt är som vanligt. Politiker springer på jippon när de borde ägna all sin vakna tid åt det erbarmliga tillståndet i vårt land.

Vad har Åkesson egentligen på Nobelfesten har göra?! Han skall väl utföra viktigare uppgifter än att festa bort en kväll?! Det borde hans kolleger också fundera på.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!