Terrorbrott möjligt vid attack mot sporthall i Märsta

Terrorbrott möjligt vid attack mot sporthall i Märsta

Handbollsspelarna flydde i panik när bilen kördes rätt in i idrottshallen i Märsta. Nu har föraren gripits för mordförsök. Enligt AB är Säpo inkopplad och utreder om ett terrormotiv ligger bakom attacken.

Dådet skedde i Vikingahallen under en pågående handbollsmatch mellan 14-åringar i Ungdoms-SM. Ungdomarna flydde och hallen kunde evakueras.

Insatsstyrkan kunde sedan gripa den 29-årige mannen. Han fördes till sjukhus med lindriga skador. Polisen uppgav senare under kvällen, att mannen hade gripits misstänkt för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Därpå lät en jouråklagare släppa honom på fri fot. Men på söndagmorgonen framkom nya uppgifter i utredningen. Polisen misstänker nu, att mannen har haft ont uppsåt när han körde in i handbollshallen. Man inledde en förundersökning om försök till mord.

Säkerhetspolisen kopplades sedan in för att utreda om det kan ligga ett möjligt terroristbrott bakom dådet. På söndagskvällen greps 29-åringen misstänkt för mordförsök.

Man hittade en text i bilen där det stod ’folk skall dö’ och Usama bin Ladens namn nämndes. Ett bilbatteri med kablar återfanns också i anslutning till gaspedalen.

Den gripne mannen är sedan tidigare känd av polisen. Sommaren 2014 avlossade han en revolver och sköt en man med fyra skott som träffade i kroppen och i huvudet. Offret fick livshotande skador men överlevde.

Då dömdes mannen till åtta års fängelse för försök till mord, men även för misshandel och grovt vapenbrott. Under tiden han har avtjänat straffet har han fått flera varningar och dessutom placerats i isoleringscell.

Enligt Kriminalvården blev mannen – trots dåligt uppförande – villkorligt frigiven från fängelset i slutet av oktober i år.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!