Ungdom utvisas till Afghanistan trots gymnasielagen

Ungdom utvisas till Afghanistan trots gymnasielagen

En ungdom kommer utvisas till sitt hemland Afghanistan trots att han omfattas av gymnasielagen som trädde i kraft juli 2018. Detta enligt ett vägledande beslut från Migrationsöverdomstolen. Det skriver Expressen.

Rätten anser att den bötesbrottslighet han dömts för anses väga tyngre än hans skyddsbehov. 

– Om det finns prejudicerande domar som anses göra det lättare att visa ut folk för sådana här saker så kommer det säkert att påverka, säger Nils Pålbrant till Expressen, rådman som är specialiserad på ungdomsmål och brottmål.

Ungdomen dömdes i maj förra året för en rad brott av Malmö tingsrätt som ägde rum i november 2017:Två fall av våldsamt motstånd, olovlig körning, drograttfylleri och ringa narkotikabrott.

Domen blev böter på grund av ungdomens uppgivna ålder och anges som orsak till varför ungdomen nu utvisas.

– Bötesbrott brukar normalt inte leda till utvisning, säger Nils Pålbrant.

Migrationsdomstolen avslog i mars ungdomens ansökan till uppehållstillstånd, trots att hans ansökan motsvarade kriterierna för att att omfattas av gymnasielagen. Men migrationsdomstolen ansåg att det inte fanns skyddsskäl och att brottsligheten han dömts för vägde tyngre. Domstolen tolkade lagen som att det inte i alla fall behövs ett fängelsestraff för att neka uppehållstillstånd.

Migrationsöverdomstolen instämmer i bedömningen och har därför avslagit ungdomens överklagan. De slår fast att det inte strider mot svenskt konventionsåtagande att utvisa honom till Afghanistan.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!