En milstolpe i svensk politik – S är på väg bort

En milstolpe i svensk politik – S är på väg bort

I hundra år – sedan Första världskriget – har Socialdemokraterna varit den lysande politiska stjärnan på den svenska partihimlen. Nu är trenden definitivt bruten och partiet har spelat ut sin roll. Sverigedemokraterna kommer att ta över efter S.

Annons

Stefan Löfven tappar stort i förtroende – inte bara över partigränserna utan även i det egna partiet. Det förtroendekapitalet plockar istället Ebba Busch Thor eller Jimmie Åkesson upp. Det visar undersökningarna.

Socialdemokraterna backar också i varje opinionsmätning. Och Sverigedemokraterna ökar. SD är idag – om man skall tro mätningarna – jämnstort med S. Ibland ligger de tvåa, ibland etta. Gissningsvis håller S ännu första platsen. Men hur länge?

Partiet har blivit otydligt. De frågor som en gång gjorde socialdemokratin stor, har de förlorat idag. Vård, skola, omsorg. SD har tagit över dem och vinner därmed väljarna.

Det Sverige som Socialdemokraterna styr kan heller inte längre skydda sina medborgare.

Men Socialdemokraterna hade en styrka när de startade: Akademikerna. Det fanns en gediget utbildad kader som kunde lägga upp riktlinjerna för att bygga landet. En liknande kader behöver SD skaffa sig.

Frågan är hur lätt det låter sig göras i ett land där akademier och universitet har förvandlats till politiska lekplatser för vänstern och där var och en som har avvikande uppfattningar kring genderforskning eller annat snömos kastas ut.

Men akademikerunderlaget kommer – i takt med att S, ett parti som ideologiskt håller på att utplåna sig självt i syfte att till varje pris behålla makten, tappar mer och mer i förtroende.

Annons

Skall vi också gissa, att en del av de muslimska invandrarröster, som S har kunnat räkna med, nu övergår till det muslimska parti som har bildats under hösten.

Socialdemokraterna kämpar. I blindo känns det som. Och ett tydligt exempel är väl detta: Man talar om att höja skatterna för att förbättra vården. Men, kan man då anföra: Vi har idag några av världens högsta skatter. Varför har vi då inte världens bästa sjukvård?

Vårdfrågan är socialdemokratins kärnfråga. De har förlorat den. Och fantasin inte räcker längre än till att höja skatten gång på gång på gång. Men skatteunderlaget tröttnar på den politiken. Röstar därefter – i värsta fall med fötterna.

Det är dags för S att ta en långpaus, byta partiledare och fundera igenom vad man skall göra i framtiden.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!