Del 2 | Hur man firade jul förr i Sverige

Del 2 | Hur man firade jul förr i Sverige

Julen har alltid varit den viktigaste högtiden i Sverige, så också innan vi blev kristna. Det var en fest då man äntligen fick njuta frukten av årets ofta hårda arbete, och självklart längtade man allra mest till julbordet. Det var ett av få tillfällen då bonden och hans hushåll hade rikligt med mat och ogenerat kunde ta för sig. I dagens julfirande lever många av de gamla sederna kvar.

Annons

Vi suckar mycket idag över allt extraarbete som julen innebär, men förr var det ännu mer att stå i, i form av lång förberedelsetid. Man stöpte ljus, bakade för en lång tid framåt och städade stugan. Till julafton såg man till att veden var inplockad och att djuren hade mat.

Man smyckade huset med särskilda julbonader. Granen kom först vid sekelskiftet, i början på 1900-talet. Traditionen med julgran spred sig långsamt över landet. Till en början hängde man granarna uppe i taket.

Man lade ett tjockt lager halm på golvet, och det var ett så pass tjockt lager så det skyddade från drag, eftersom det drog väldigt från golvet i de gamla stugorna. Ju mer halm man lade på golvet, desto mer och bättre skörd skulle man få.

Badade gjorde man vilket inte skedde särskilt ofta förr i tiden. Man gjorde det även med viss tvekan, och det finns ett gammalt talesätt som lyder: ”Stackars präst, sade drängen, som får tvätta sig var fjortonde dag”. Själv tvättade sig drängen just på julafton. Man hade balja på golvet, däri badade husfar först, sen kom äldste sonen och sen gick man i tur och ordning till den yngste drängen som var sist. Alla badade i samma vatten. Sen hällde man försiktigt undan vattnet. Kvinnorna fick sitt egna vatten. Man trodde att kvinnorna kunde bli med barn om de badade i samma vatten som männen badat i.

Badvattnet till jul fick korna dricka, eftersom dom skulle få ta del av det gångna årets kraft.

När allt var klart satte man sig till bords, och med till bords var hela hushållet, även tjänarna.

Julbordet var ingen vanlig måltid utan mer en rit. Fisken var obligatorisk som bestod av saltlånga, gädda eller abborre. Man åt gröt, skinka, fågel, korv och givetvis bröd. Till julbordet drack man öl som var jätteviktigt, och var som en ritual, vilket man hade med sig från hednatiden.

Annons

Man kunde leka lekar, men annars gjorde man det främst på annandagen. Man lade sig tidigt för att kunna stiga upp för att gå upp på julottan. Det var lika populärt förr som det är nu. Alla som kunde röra sig skulle gå på julottan. Efter julottan tävlade man om vem som kunde komma snabbast hem. för att den som var först hem skulle få sin säd bärgad först av alla.

Idag är det för lite fest. Det har blivit mer av en hetsjakt på julklappar, än att njuta av att ha släkt och vänner kring sig. Låt oss därför denna jul fira lite extra med god mat och god samvaro med familjen. Ta även fasta på, att julen är längre än bara julafton.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!