Finansministern varnades för bedragare för två år sedan – inget hände

Finansministern varnades för bedragare för två år sedan – inget hände

Det systematiska fusket med tillfälliga personnummer beräknas ha kostat statskassan enorma belopp. Redan för två år sedan varnade dock Anders Björkenheim, expert på att förebygga bedrägerier, personligen finansminister Magdalena Andersson för fusket. Inget hände.

Annons

SVT har rapporterat om hur kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Exempelvis har hundratals personer varit registrerade på en och samma adress.

Finansminister Magdalena Andersson (S) hävdar, att regeringen jobbar hårt för att kunna skärpa lagstiftningen. Antibedrägeriexperten Anders Björkenheim, som alltså personligen varnade ministern för problemen redan i januari 2018 när båda medverkade i TV4:s morgonstudio, är inte imponerad.

’Vi stod vid frukostbuffén och jag berättade om hur 500 personer var registrerade på samma adress och hon utbrast ’herregud’. Och det var med i Kalla fakta då men det har inte hänt något. Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera’. Det säger Björkenheim.

Han tycker, att det är under sll kritik att inget har skett hittills.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!