Polisen Peter Springare utköpt – lämnar tjänsten

Polisen Peter Springare utköpt – lämnar tjänsten

Den frispråkige polisen Peter Springare har blivit utköpt från polisen. Han har förlikats med sin arbetsgivare i Arbetsdomstolen. Nu går han i pension. Det skriver Expressen.

Annons

’Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd.’ Det säger Peter Springare till NA.

Den utlösande faktorn kring tvisten med arbetsgivaren – Polisen – var en omplacering i samband med en mordutredning 2018. Springare och hans chef petades från utredningen utan att någon kritik skall ha förts fram till spaningsledningen.

Men Springare har i snart tre år varit en nagel i ögat på Polisen och dess ledning. Han är anmäld flera gånger för att ha fört fram fakta, som Polisledningen – då under den kontroversielle Dan Eliasson – ville hålla i det fördolda.

Våren 2017 skrev Springare på Facebook, att personer med invandrarbakgrund var kraftigt överrepresenterade vid grova våldsbrott i Örebro. Han anmäldes då av polisledningen för hets mot folkgrupp, men åtalades inte.

Peter Springare har också kritiserats för ett uttalande om att ’våldtäkt är ett kulturellt fenomen’. Polisledningen anmälde honom även för dataintrång, efter en debattartikel där Springare sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser. Den förundersökningen lades också ned.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!