Försvunnen konst och stulna vapen från regeringskansliet

Försvunnen konst och stulna vapen från regeringskansliet

Totalt sju pistoler och 210 patroner är borta, misstänkt stulna, från Regeringskansliet. De har försvunnit från en plats som ska vara en av Sveriges allra bäst bevakade – regeringskansliet. Det skall, enligt DN, dessutom ha försvunnit ännu ett vapen som anmäldes saknat i våras.

Annons

’Om inte regeringen har det högsta säkerhetsintresset i Sverige, så har vi ju inget av säkerhetsintresse alls. Det är rikets högsta ledning vi pratar om.’ Det säger Lars Nylén, tidigare rikskriminalchef.

Men faktum är att det har försvunnit mycket värdefulla ting från regeringskansliet genom åren. För ett år sedan rapporterade TT om försvunnen konst till ett sammanlagt värde av 567.600 kronor. Mellan åren 2005 och 2012 försvann 23 verk spårlöst från myndigheten.

De försvunna verken var utlånade från bland annat Nationalmuseum och Moderna museet. Det dyraste var en målning av 1800-talskonstnären Gustaf Wilhelm Palm. Tavlan värderades till 250.000 kronor.

Regeringskansliet tyckte, att det hela var ’mycket olyckligt’ och har försökt reda ut vart konsten har tagit vägen. Man har även gjort polisanmälan, men omständigheterna kring de försvunna dyrgriparna synes fortfarande vara oklara.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!