Hotfulla resenärer problem för tågpersonal

Hotfulla resenärer problem för tågpersonal

Hotfulla eller våldsamma resenärer har blivit ett stort problem för tågpersonal. Samtidigt ser man mer av ensamarbete ombord på tågen. Detta enligt en ny rapport från fackförbundet Seko. På Seko konstaterar man, att problemet har ökat och vill att det åtgärdas.

Annons

Fackförbundet har undersökt hur arbetsmiljön ser ut för de anställda inom järnvägstrafiken. Många medlemmar berättar om hot, våld och sexuella trakasserier. Det skriver Expressen.

De anställda, som är mest utsatta är de, som arbetar ombord på tågen. Drygt 3.200 medlemmar svarade på enkäten, varav ungefär 1.000 personer är ombordpersonal. I den senare gruppen säger 70 procent, att hot och våld är ett allvarligare problem i dag än för ett år sedan.

Visserligen finns kameror ombord, men de hjälper inte i en akut situation. Seko kräver nu stopp för ensamarbete ombord på tåg. Förbundet vill även att den offentliga upphandlingen skall modifieras, så att det inte bara är lägsta pris som avgör utan att det även ställs krav på bemanningen.

Slutligen vill Seko, att regeringen utreder om det är möjligt att utfärda tillträdesförbud för resenärer som är ett återkommande hot mot säkerheten.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!