Polisen hyfsar statistiken med lätta brott

Polisen hyfsar statistiken med lätta brott

På flera håll är polisens siffror sämre än vanligt. I polisområde Stockholm Nord satsar man därför på att snygga till siffrorna – man kraftsamlar till brott som går snabbt att utreda. Det skriver AB och Mitti.

Annons

Enligt polisen handlar det dock inte om påhittade ärenden utan om brott som polisen kan utreda på relativt kort tid. Det kan t ex vara ringa narkotikabrott, olovliga körningar och andra trafikförseelser.

I syfte att nå målet för redovisade ärenden före årets slut, uppmanas nu enskilda poliser att hålla extra koll på de utvalda brotten. Förhoppningen är att kunna redovisa dem för en åklagare före utgången av 2019.

Polismästare Patrick Ungsäter berättar om beslutet att införa insatsen i Stockholms norra polisområde: ’Målet är att redovisa flera ärenden och minska våra balanser, outredda ärenden. Det är en del i arbetet med polisens mål att ha en stark lokal närvaro och en effektiv brottsbekämpning.’

Enheterna för grova brott, hårt pressade inför årets slut, omfattas enligt uppgift inte av den pågående statistikinsatsen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!