Politiker (L) hotade av uteslutning efter samarbete med SD

Politiker (L) hotade av uteslutning efter samarbete med SD

Efter valet 2018 valde Liberalerna i Munkedals kommun att ingå ett tekniskt valsamarbete med Sverigedemokraterna. Nu hotas två lokala L-politiker av uteslutning av Liberalernas förbundsstyrelse i Västsverige. Det skriver SVT.

Annons

SD fick hösten 2018 posten som kommunfullmäktiges ordförande i Munkedal. Moderaterna och Liberalerna hade stött deras kandidat. Nu har Liberalernas förbundsstyrelse i Västsverige ställt ultimatum till Karin Blomstrand, gruppledare för Liberalerna i Munkedal, och Göran Nyberg, ledamot i kommunfullmäktige.

’Vi har utfärdat en varning om uteslutning gentemot våra två ledamöter i fullmäktige. Vi uppmanar dem att föra Liberalerna i Munkedal i opposition innan den 29 februari eller hitta ett nytt styre. Om så inte sker kommer vi att utesluta dem som företrädare och medlemmar i Liberalerna.’ Det säger Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna Västsverige.

Karin Blomstrand (L) konstaterar: ’Utifrån den situationen som är i Munkedal kände vi att vi inte kunde göra något annat. Även om styrelsen fattat ett beslut så är faktum att valresultatet kvarstår.’

Blomstrand fortsätter: ’Jag ser inte att vi har ett samarbete med SD. Jag kan inte säga att något parti inte får rösta på oss, det går inte. Tycker de att vi har bra förslag så röstar de på oss och vice versa. Jag förstår verkligen inte vad problemet är, för så är det i alla kommuner.’

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill enligt uppgift inte uttala sig i frågan.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!