Del 3 | Varför heter det Lussekatt?

Del 3 | Varför heter det Lussekatt?

Sen årets mörkaste natt, som midvinterblotet hölls, det vill säga den 13 december, alltså långt innan Lucia lyste upp det hedniska mörkret, har man i Sverige firat Lusse. Även långt innan lärda män talade till folk på latin om att Lusse betyder Lucifer, den onde.

Annons

Lusse är benämning på den fornnordiska guden ”Frö” eller ”Frej”, som han också kallades. ”Lelle” betyder ”fru” på fornnordiska. Lusse Lelle betyder ”Frös fru” och refererar till den förkristna hedniska traditionen som liknar Lucia där en utvald kvinna gick runt och knackade dörr och bjöd på bröd som ett tecken på att det nu skulle gå mot ljusare tider och att Frös tid var på ingång. Ett annat namn för ”Lusse Lelle” är Freja, vars skyddsdjur var katter och hennes vagn drogs av två stycken (Högni och Þófnir). Därav namnet Lussekatter.

Lussekatter

Att Lusse skulle referera till Lucifer tror man är konstruerat av Svenska Kyrkan i ett försök att dölja Luciafirandets förkristna rötter.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!