Kritiserad altartavla plockas ned

Kritiserad altartavla plockas ned

Sveriges första ’hbtq-altartavla’ blev inte långlivad. Fotografen Elisabeth Ohlsons ’Paradiset’ flyttas ut ur kyrkorummet i S:t Pauli kyrka i Malmö. Kyrkoherden tycker, att den lämnar för många obesvarade frågor. Det skriver TT.

Annons

Tavlan mottogs officiellt så sent som första advent. Ohlsson själv tyckte, att händelsen var historisk. Tavlan sägs vara gjord utifrån en gammal tavla, reformationskonstnären Lucas Cranachs verk ’Adam och Eva’. I Elisabeth Ohlsons tavla finns två Adam och två Eva.

De senaste dagarnas debatt om hur ormen i Edens trädgård porträtteras, lär vara orsaken till att tavlan tas ned. I ett pressmeddelande skriver kyrkoherden Per Svensson, att tavlan väcker obesvarade frågor och att den därför kommer att få en annan placering än i själva kyrkorummet.

Svensson skriver i pressmeddelandet, att ’det finns en orm, vilket av tradition står för ondska, och att den dessutom övergår i en transperson gör att en tolkning kan bli att en transperson är ond eller djävulen’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!