’Minskat missbruk och ökad livskvalitet måste vara vägledande’

’Minskat missbruk och ökad livskvalitet måste vara vägledande’

Fredrik Schulte är riksdagsledamot för Moderaterna och har ett eget engagemang kring ’harm reduction’-frågor – alltså skadereducering. Det kan gälla alkohol, tobak eller narkotika. Schultes uppfattning är, att många inom partiet delar hans åsikter kring detta och att frågorna har blivit något av ’moderata’.

Annons

Det är alltså en hel del moderater som tycker likadant som du kring dessa frågor – att det är vettigt att vara pragmatisk kring alkohol, tobak och narkotika?

-Ja, detta har blivit litet av en moderatfråga. Jag sysslar egentligen inte med detta till vardags i riksdagen (Schulte sitter som suppleant i Socialförsäkrings- och Skatteutskotten, NB:s anm.) men tycker att frågan är intressant.

Är det några andra partier eller politiker som ägnar frågorna större intresse?

-Tyvärr inte. Moderaterna har ju en historia med en mer öppen och pragmatisk inställning, då det gäller t ex alkohol- eller tobakspolitik. Därför har det varit lättare för mig att driva frågorna inom vårt parti.

Du har bland annat en rätt klar uppfattning kring heat-not-burn-produkter och e-cigaretter, som används som alternativ till vanliga cigaretter…

-Jag tycker, att det är jättepositivt att de tas fram som alternativ! Storbritannien är ett föregångsland vad det gäller skadereducering. Britterna har faktiskt en mindre naiv inställning till ’harm-reduction’ än vad vi har. Man inser att vissa människor kommer att fortsätta att vara beroende av exempelvis tobak och nikotin och då gäller det att ge dem bättre alternativ än cigaretter.

Vilken är partiets uppfattning? Jobbar du ensam med dessa frågor eller är det många som delar ditt engagemang?

Annons

-Moderaterna har nog ingen officiell uppfattning, så vitt jag känner till. Frågan kring skadereducering är inte uppmärksammad och det finns också en stor okunskap kring det faktum att det finns alternativa vägar att gå.

Men ser du inga risker? Varken e-cigaretter eller heat-not-burn-produkter som IQOS är ju helt ofarliga…

-Absolut, men jag anser också att alternativet till dessa – att folk dör av lungcancer – är betydligt värre. Det finns en naivitet i Sverige som, tror jag, måste härstamma från nykterhetsrörelsen. Detta att driva totalförbud eller totalstopp får kanske vissa aktörer att känna sig bättre till mods, men vi måste vara pragmatiska, om vi vill se resultat: Hur minskar vi missbruk och ökar människors livskvalitet – det måste vara vägledande!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!