Del 5 | Till minne av Jesus födelse

Del 5 | Till minne av Jesus födelse

Julfirandet är en mycket gammal tradition, och i Sverige firade vi jul långt innan vi blev kristna, då det kristna julfirandet kom att ersätta vår hedniska högtid med dess traditioner.

Annons

Julen är den största kristna högtiden då vi idag firar jul till minne av Jesus födelse. Det råder dock oenighet mellan den katolska och ortodoxa kyrkan kring vilket datum som Jesus föddes. Inom den ortodoxa kyrkan, som fortfarande använder sig av den julianska kalendern, är julfirandet förlagt till den 6 januari.

Jesus födelse
Maria och Josef var från byn Nasaret som låg i Judéen som på den tiden styrdes av Romarriket. De mötte en ängel, som berättade för dem att Maria skulle få ett barn, och att barnet är Guds son. Ängeln sa åt dem att ge sonen namnet Jesus.    

Paret måste resa från Nasaret till Betlehem då de var tvungna att anmäla sig i den stad där de skulle skattskrivas. Det var många som gjorde samma resa till Betlehem, och när de kom fram fanns det därför inte husrum för det unga paret. I bibeln berättas att de kom fram till ett stall, och där övernattade Maria och Josef, och där föddes Jesus.

Samma natt såg några herdar på en äng ett stort ljussken. Herdarna hörde änglar som sjöng om fred på jorden och änglarna sa till herdarna att de inte skulle vara rädda. Änglarna berättade för herdarna att de kom med den goda nyheten om att en frälsare hade fötts, och att han låg inlindad i en krubba.

Herdarna gick därefter till Betlehem och fann det nyfödda barnet. De förstod att det var sant att en frälsare fötts och de berättade för Maria och Josef om vad änglarna hade sagt.

Andreas Swedberg 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!