En gammal flaska portvin och en Stiltonost

En gammal flaska portvin och en Stiltonost

Så här strax före jul kan det väl passa med en god flaska portvin. Ett sött, litet tungt vin som passar till desserter eller gärna en kraftig ost. Stilton är en klassiker till. Men man kan pröva andra ostar också. En vällagrad Gorgonzola går ju an.

Annons

Detta är väldigt mycket jul. Väldigt engelskt. Winston Churchill gillade förstås portvin, men han var å andra sidan storkonsument av det mesta som hörde rökverk och drycker till.

En gammal, vällagrad port från något av de stora husen Croft, Dow’s, Fonseca’s, Graham’s eller Warre’s är en njutning. Som den är eller till en bit lagrad ost. Det är bara att prova!

Årgångsvinerna från stora årgångar som 1960, 1963, 1970, 1977, 1980… Alla skulle de ha minst 25-30 år på nacken. Egentligen mer på dessa fina årgångar. Köper man idag, kan t ex 2003:an vara värd att lägga runt tio år till. Annars är de riktigt stora åren 2007, 2009 och 2011… Men då får man hålla sig ytterligare 20-30 år.

Vi behöver dock inte överdriva. Det finns bra portviner på Systembolaget. Inga som vinner på lagring kanske, men alldeles utmärkta och goda med något till – som en smakrik ost. Prova själv och berätta vad du tycker! Portvin kan vara litet speciellt.

Jag letade litet i källaren, hittade en Warre’s 1977, som finns kvar. Den sparar jag. Och två flaskor Dow’s från 1980. Jag tog den ena och öppnade försiktigt. Korken är ofta ganska skör, så ibland får man lirka upp den med ett specialverktyg. Vanlig korkskruv fungerar sällan. Men jisses vad jag kom i julstämning!!!

God Jul, kära läsare, önskar ’vinredaktionen’!

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!