400-årigt skepp hittat mitt i Stockholm

400-årigt skepp hittat mitt i Stockholm

På en innergård vid Kungsträdgården – mitt i Stockholm – har arkeologer hittat ett skeppsvrak från sent 1500-tal. ’Fantastiskt kul att göra ett sådant här fynd.’ Det säger arkeologen Philip Tonemar till TT.

Annons

Arkeologer övervakar schaktningar i områden, där arkeologiskt intressanta fynd kan antas dyka upp. Under innergården mitt i Stockholms City upptäcktes alltså delar av ett gammalt träskrov. SVT/TT rapporterar.

För 400 år sedan var strandlinjen längs Norrmalm annorlunda. Nybroviken gick upp till dagens Norrmalmstorg och en bit upp mot Stureplan. Blasieholmen var en friliggande holme. Därför har en del vrak av sjöfarkoster hittats i området genom åren.

Marinarkeologer från Statens maritima och transporthistoriska museer har analyserat och identifierat vraket. Delarna kommer högst sannolikt från kronans skepp ’Samson’.

’Allt vi har pekar på att det är ’Samson’ – datering, virkets proveniens (d v s ursprung), skeppsbyggnadsteknik och storlek.’ Det säger Philip Tonemar på Arkeologikonsult, som har länsstyrelsens uppdrag att göra undersökningen.

Hertig Karl – sedermera Karl IX – beställde det bestyckade lastfartyget 1598. Det byggdes av Anders Pedersson i Enånger i Hälsingland. Virkets årsringar är från 1590-talet.

’Ett fynd från den här övergångsperioden mellan den äldre och nyare tidens skeppsbygge är väldigt ovanligt. Det finns egentligen inga andra direkta exempel.’ Det menar Philip Tonemar.

Av ’Samson’ återstår i dag bara en del av ena skrovsidans botten, från kölstocken upp mot det så kallade slaget. Resterna av skeppet kommer att ligga kvar på platsen, täckt av markduk och skyddande material, bevarat för framtiden.

Annons

Christopher Jarnvall

Bild: Skärmdump från en film Arkeologikonsult har spelat in.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!