När Champagnen flödar till Nyår!

När Champagnen flödar till Nyår!

Det blir en tidigare vinspalt denna vecka – inför Nyår. Kanske inte så mycket av bedömning av de olika Champagne-sorterna. Mer några tips om vad man kan utöka kontexten med. Det viktiga är väl hur som helst – som Churchill konstaterade – att drycken är ’kall, torr och gratis’.

Annons

Det finns ungefär 5.000 olika champagneproducenter i Frankrike – alla i landskapet Champagne öster om Paris. Det görs mousserande viner med champagne-metod på andra ställen i både Frankrike och resten av världen. Men det är bara i Champagne de får kallas just det.

Skall man skaffa något gott inför tolvslaget imorgon, har Systembolaget mycket att erbjuda. De billigaste äkta Champagnerna ligger strax under 200 kronor. Så gratis blir det ju sällan. Sedan kan de kosta en bra bit uppåt. Det finns mycket att välja på. Standard liksom litet finare ’Blanc-de-blancs’ (endast Chardonnay-druvor) och sedan olika årgångar.

Bollinger är en välkänd och mycket fin producent. Men definitivt inte i den nedre prisklassen. Palmer & Co är också en favorit. Champagnen gör sig mycket väl i sällskap med exempelvis ostron. En – tycker jag – oslagbar kombination. Men gillar man inte ostron, går det bra med annat litet lättare tilltugg.

Vill man göra tillställningen speciell, kan man sabrera flaskan. Det är en mindre finkänslig metod att öppna Champagne, som lär härröra från de ryska kosacker som ockuperade Frankrike efter Napoleons nederlag. Då behövs också en sabel eller tyngre kniv.

Det gäller även att ta det försiktigt och se upp för korken, när den flyger iväg. Det är bra tryck i denna dryck och därför behöver man inte heller vara rädd för glasskärvor i flaskan. De far iväg!

Risken är väl att en hel del av de goda dropparna också lämnar flaskan… Och passa er för de skarpa kanter som bildas i snittet. Men det är effektfullt och faktiskt ganska roligt…

Så några tips inför årsskiftet och sista(?) besöket för i år på Systembolaget!

Annons

Gott Nytt År!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!