Gott Nytt År: Brandbomber, raketattacker, mordförsök…

Gott Nytt År: Brandbomber, raketattacker, mordförsök…

Nyår i Libanons huvudstad Beirut i början av 1970-talet: Vid tolvslaget tog alla fram sina skjutvapen och sköt upp i luften för att ’fira in’ det nya året. Folk, som bara ville skåla in året, flydde snabbt inomhus från sina altaner. Några sekunder senare smattrade kulorna i tak och stenläggningar över hela staden.

Annons

Så berättar människor som då upplevde Beirut. Ett par år senare var inbördeskriget i full gång. Det är inte utan att man rätt ofta även härhemma kommer att tänka på Libanon numera.

’Polis besköts med molotovcocktails i Växjö efter att räddningstjänsten upplevt det som oroligt på platsen.’

’Två personer omhändertogs för fylleri, och då gick ett 15-tal personer till angrepp mot polisen med molotovcocktails.’

’Gärningsmännen försvann från platsen innan man hunnit gripa någon…’

’I Kalmar hade den nya lagen ’blåljussabotage’ bara gällt en timma in på det nya året innan polisen fick skriva en första anmälan. En person hade krossat en ruta på en polisbil, så man grep honom på plats.’

’Även i Dalarna möttes polisen av raketbeskjutning.’

’Polisen åkte på ett larm om en brand på en balkong, då man på plats möttes av stenkastning och raketbeskjutning.’

Annons

’Bland det allvarligaste som hände under nyårsnatten var flera mordförsök med kniv involverade.’

’Under tidiga nyårsaftonskvällen hittades två unga män utomhus med stickskador i bålen.’

’I Vinslöv norr om Hässleholm blev en 34-årig man misshandlad och knivskuren av flera för honom okända gärningsmän.’

’Polisen larmades om att en man knivskurits svårt i Trollhättan. Mannen är allvarligt skadad och ingen person har gripits i ärendet…’

’Räddningstjänsten var på plats i Hammarbyhöjden, eftersom det brann på en byggarbetsplats. En man greps av polis…’

’På flera håll fick polisen fyrverkerier riktade mot sig, bland annat i Kristianstad. Där omhändertogs två ungdomar…’

’Raketer avfyrade mot polisen i bland annat Husby, Borlänge, Borås och Kristianstad.’

Ett axplock från nyårsnatten. Det hade varit roligare att kunna inleda året med något annat – men detta dominerar… Gott Nytt År!

Tänk om 2020 kunde bli året det vänder. Året när politiker och de andra ansvariga för Sveriges väl och ve kunde inse vad klockan är slagen.

Och det är röran – för att inte säga rötan – i samhället som måste prioriteras. Återskapar vi inte grundläggande lag och ordning, blir det svårt att återställa och ta hand om alla andra delar: Vård, skola, omsorg, miljö…

New York City förvandlades på några år i början av 1990-talet från en av Nordamerikas våldsammaste städer till en av USA:s lugnaste. Stenhårt polisarbete låg bakom och en beslutsam borgmästare: Folk handbojades och låstes in – om så bara över natten – för minsta förseelse.

Vi måste återställa ordningen. Förfallet har pågått i många år. Svenska politiker verkar helt oförmögna att hantera det kaos som har uppstått, men vi måste! Det handlar om vår trovärdighet inåt och utåt. Ingen vill eller vågar satsa på ett land i kaos!

Människor vi behöver flyttar – folk vi inte vill ha här äter sig allt djupare in i samhällskroppen och parasiterar på andra människors arbete. Samtidigt som de river ned det vi andra bygger upp. Vad ger det för signaler?’

Tänk om 2020 faktiskt kunde bli året när det äntligen vänder, det år justitieministern verkligen gör något, inte bara twittrar och känner sig ’stolt’ och ’nöjd’ med att inte ha gjort ett skapandes dugg.

För nu måste det vända!!! Annars går vi vidare mot ett tillstånd som alltmer börjar likna Libanon på 1970-talet. Då har vi snart inte bara det lågintensiva krig, som delar av polisen beskriver, utan ett fullskaligt inbördeskrig mellan fraktioner, där myndigheter och politiker fullständigt har tappat greppet.

Vi får absolut inte låta det gå så långt!

Låt det bli ett Nyårslöfte!!

Gott Nytt År!!!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!