Sämst i klassen…

Sämst i klassen…

Svenska folket är inte imponerat av Stefan Löfvens insatser som statsminister. Man är heller inte särskilt imponerad av övriga ministrar, med få undantag. Löfven själv har rasat på ’ministerrankingen’ från 5:e till 21:a plats under året. Detta enligt Aftonbladet/Demoskop.

Annons

Endast fyra av totalt 23 statsråd får godkänt av väljarna.

Regeringens mest uppskattade minister är försvarsminister Peter Hultqvist (S). Hans betyg har förvisso minskat något sedan i fjol, men han får 3,4 på den femgradiga skalan. Det är välförtjänt. Hultqvist har gjort bra ifrån sig. En som faktiskt klättrar rejält är näringsminister Ibrahim Baylan.

Sämst tycker svenska folket att miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) har skött sig. Hon får betyget 2,2, sämre än förra året. Det är också välförtjänt. Hon verkar leva i det blå.

Svenska folkets betyg på statsministern rasar med 0,5, vilket är mätningens största minskning. Löfven faller från 5:e till 21:e plats, blir trea från slutet i regeringens egen betygsrankning. Endast den rätt okända Åsa Lindhagen och Isabella Lövin anses vara sämre än Löfven.

Statsministerns betyg är rekordlågt, konstaterar AB.

Det är välförtjänt, konstaterar vi.

Förklaringen kan vara, att det är oklart vad regeringen vill utom att sitta vid makten. Samarbetet med C och L har fått många av Socialdemokraternas väljare att söka sig vänsterut.

Annons

’Statsministerns verbala svaghet gör det än värre. Han förmår inte att förtydliga regeringens mål och avsikter, snarare tvärtom.’ Så skriver AB:s politiska kommentator Lena Mellin.

Men en klarare bild får man nog, när man ser att även justitieminister Morgan Johansson (S), som ansvarar för lagstiftningen, tappar 0,4. Ett mått på hans egna och framför allt regeringens tillkortakommanden.

Socialdemokraterna och deras regering har inte förmågan. Så enkelt är det. De har några ministrar som håller måttet. De har ett gäng som snackar mycket. Ytterligare ett – framför allt miljöpartister – som betraktas som rent usla.

Men man levererar inte och Sverige sjunker allt djupare ned i kris och kriminalitet, vilket har fått många ’gråsossar’ att lämna och gå högerut. Inte minst till SD.

Löfven måste avgå, om S skall ha en chans i kommande val. Frågan är bara vem som kan vara villig att ersätta honom. Partiets kris är inte bara en fråga om Löfven. Det är faktiskt hela partiets kris och det blir inte lätt att dra upp siffrorna.

NB Nyhetsbyrån tycker för övrigt faktiskt att Löfven kan sitta kvar. Då tryggar han nästa valseger för en betydligt bättre konstellation.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!