’Våldtäkterna ökar – BRÅ och SVT försöker flytta fokus’

’Våldtäkterna ökar – BRÅ och SVT försöker flytta fokus’

Lena Malmberg sitter i styrelsen för MED Stockholm. Hon skriver i ett debattinlägg, att det totala antalet våldtäkter har ökat och att Brottsförebyggande Rådet och Sveriges Television försöker flytta fokus till annat. Inlägget följer:

Annons

I torsdagens lokala nyheter på SVT Stockholm visade SVT:s reporter en graf med tydligt indikerad ökning av antalet våldtäkter från c:a 1.500 år 2015 till 1.920 år 2019. Det motsvarar en ökning på 28% på fyra år. Det får nog ändå anses som en avsevärd ökning…

Men samtidigt fokuserar SVT på att överfallsvåldtäkterna inte har ökat och låter det stå som rubrik för inslaget.

När Stina Holmgren, forskarråd på BRÅ, intervjuas av en reporter från SVT låter hon meddela följande: ’En analys som vi har gjort tyder på att våldtäkterna kan ha ökat något men inte alls lika mycket som det kan verka om man bara tittar på siffror och mätningar och rapporteringar.’

Forskarrådet på BRÅ anser att en ökning av våldtäkter med 28% är att likställa med att de ’…kan ha ökat något’ och då endast om man ser till siffrorna. Vad annars ska man basera informationen på?

Varför ger SVT en skev bild i sin rapportering genom att fokusera på den del av våldtäkterna som inte har ökat, när det totala antalet våldtäkter i själva verket ökat med 28%?

Det vore önskvärt att SVT och BRÅ rapporterar konsekvensneutralt, utan hänsyn till hur faktan tas emot av allmänheten. De har ett uppdrag att rapportera fakta utan att ständigt försöka att manipulera hur den presenteras.

Tyvärr textar inte SVT Lokala Nyheter (inte ens för 8 miljarder skattekronor) så för den som vill kolla – här är länken. Vid 57 sekunder: https://www.svtplay.se/video/25040902/lokala-nyheter-stockholm/svt-nyheter-stockholm-2-jan-19-55-3?start=auto

Annons

Lena Malmberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!