Trettondagen, de ’Tre Vise Männen’ och Kristi födelse

Trettondagen, de ’Tre Vise Männen’ och Kristi födelse

Idag är Trettonde dag jul – Trettondagen. Enligt traditionen den dag de ’Tre Vise Männen’ – Caspar, Melchior och Balthasar – kom till Betlehem för att ge det nyfödda Jesusbarnet sina gåvor. Många kristna – bl a i Ryssland – firar jul denna helg. Och i delar av den romersk-katolska världen ersätte tre männen jultomten. Dagen är viktig i kristenheten.

Annons

’Heliga Tre Kungar’, ’Tre Vise Männen’ eller hur man nu kallar dem, är den kristna traditionens tolkning av de österländska stjärntydare som enligt Bibeln besökte Jesusbarnet.

’När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ’Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.’ […] De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra.’ (Matteus, kap 2, vers 1, 2 och 11)

Männen har blivit tre i kristen tradition, eftersom de överräckte tre gåvor – guld, rökelse och myrra. Men antalet har varierat. I den tidiga kristna kyrkan visas olika antal i olika avbildningar. I Roms katakomber visar en målning fyra personer och det finns även en avbild av åtta vise män. I östlig tradition anges ibland antalet till tolv.

Relikerna – eller det som påstås vara det – efter de tre kungarna/vise männen/astrologerna förvaras numera i Kölnerdomen i Tyskland.

I den syrianska kyrkan används namnen Larvandad, Hormisdas och Gushnasaph, namn som tros vara persiska till sitt ursprung. Andra namn som förekommer är dessa:

Grekiska: Apellius, Amerius och Damascus
Hebreiska: Galgalat, Malgalat och Sarachin
Persiska: Hormizdh, Yazdegerd och Perozadh
Etiopiska: Hor, Basanater och Karsudan
Armeniska: Kagpha, Badadilma och Badadakharida

Heliga Tre Kungar har fått representera respektive en av de på medeltiden kända världsdelarna – Europa, Asien och Afrika. De tre har också fått symbolisera människans tre åldrar – ung, vuxen och åldring. Balthasar är den yngste och Melchior den äldste.

Annons

På 1500-talet talas det om ’stjärnsångare’ som gick runt till hus och sjöng, bad om gåvor och välsignade hemmet. Årtalet och initialerna CMB skrevs då på husets dörr. Initialerna kan – förutom Caspar, Melchior och Balthasar – utläsas som Christus Mansionem Benedicat, d v s Kristus må välsigna huset.

Detta är dagens tradition, men om kungarna/vise männen/astrologerna kom till Betlehem just denna dag – den trettonde efter Kristi födelse – kan man inte vara säker på. Enligt Bibeln fick Josef och Maria rätt snart fly från Betlehem till Egypten, eftersom kung Herodes skulle döda alla nyfödda gossebarn…

Redaktionen önskar er en fin helg med detta!

Christopher Jarnvall

(Källa: Bl a Wikipedia)

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!