Rasist och hora är vad svenska sjuksköterskor kallas på sin arbetsplats

Rasist och hora är vad svenska sjuksköterskor kallas på sin arbetsplats

Smålandsposten har gjort ett reportage på akutavdelningen tillhörande Centrallasarettet i Växjö. Sjuk- och undersköterskor berättar i reportaget för tidningen hur de oblygt kallas för hora och rasist av patienter och dess anhöriga. De beskriver en arbetsmiljö där de utsätts för mycket hot och våld – och att man nu därför har tröttnat.

Annons

– Man får vara otrevlig om man mår dåligt. Men nu får vi saker kastade mot oss. Folk har spottat mot mig, jag har blivit hotad av anhöriga och blivit kallad hora och rasist på jobbet, säger Zara som jobbar på akutavdelningen.

Zara uppfattar det som att patienterna tror att de kan kalla personalen vad som helst och att de som beter sig illa inte förväntar sig någon motreaktion.

Ida som också jobbar på akutmottagningen vittnar om liknande incidenter, att hon också blivit kallad ”hora” och blivit stämplad som rasist.

– Jag har också blivit kallad fitta, hora och rasist. Jag upplever att det blivit vanligare att man drar rasistkortet de senaste åren. Vi bedömer patienterna likadant, säger Ida.

Andreas Swedberg

Läs också:
Teskedsorden: Rasism mot vita finns inte i Sverige

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!