Sjuksköterskor kallas för horor och rasister

Sjuksköterskor kallas för horor och rasister

Smålandsposten har gjort ett reportage på akutavdelningen tillhörande Centrallasarettet i Växjö. Sjuk- och undersköterskor berättar för tidningen hur de oblygt kallas för ”hora” och ”rasist” av patienter och dess anhöriga. De beskriver också en arbetsmiljö där de utsätts för mycket hot och våld – och nu har man tröttnat.

– Man får vara otrevlig om man mår dåligt. Men nu får vi saker kastade mot oss. Folk har spottat mot mig, jag har blivit hotad av anhöriga och blivit kallad hora och rasist på jobbet, säger Zara som jobbar på akutavdelningen.

Zara uppfattar det som att patienterna tror att de kan kalla personalen vad som helst och att de som beter sig illa inte förväntar sig någon motreaktion.

Ida som också jobbar på akutmottagningen vittnar om liknande incidenter, att hon också blivit kallad ”hora” och blivit stämplad som rasist.

– Jag har också blivit kallad fitta, hora och rasist. Jag upplever att det blivit vanligare att man drar rasistkortet de senaste åren. Vi bedömer patienterna likadant, säger Ida.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!