Elbilsförsäljningen rasar i Norge

Elbilsförsäljningen rasar i Norge

Den norska elbilsförsäljningen har rasat tre månader i rad. Försäljningen minskade med hela 33,5 procent i december. Totalt såldes det 3423 elbilar år 2019, 1723 färre än år 2018. Enligt Opplysningsrådet för veitraffiken, gicke elbilarnas andel av totalmarknaden ner till 30,4 procent, från 41,3 procent föregående år.

Annons

Det är intressanta uppgifter då Norge är världens mest elbilstäta land. Detta gör att många biltillverkare ser landet som en föregångsmarknad som de med stort intresse följer utvecklingen inom, då elbilsmarknaden i Norge visar den övriga världens bilmarknader om några år.

Bilkunder har tidigare stått i kö för att få köpa en ny elbil i Norge, men den kön är borta nu. Köparna väljer istället diesel- och bensindrivna bilar, samtidigt som vissa köpare är rädda för att förmånerna som elbilsägare får ska försvinna.

– Vi är besvikna, vår prognos är att att nå 50 procent elbilsandel och det gör vi inte. Det är speciellt det senaste halvåret som trenden har varit fallande, säger Christina Bu, generalsekreterare i Norsk Elbilförening till Nettavisen.

– Vi kan hitta på många möjliga ursäkter, som att folk väntar på nya modeller, men det blir helt fel. Faktum är att folk köper bensin och dieselbilar i stället för elbilar, säger Christina Bu.

Andreas Swedberg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!