Italienskt Barolo med vilt och ost

Italienskt Barolo med vilt och ost

Jag är en hängiven jägare och njuter gärna av ett gott vin till något vilt som jag har jagat. Därefter kanske en kraftig ost från Italien och något italienskt i glaset. Ett Barolo-vin är inte fy skam! Det finns ett flertal bra på Systembolaget!

Annons

Barolo – namngivet efter en liten by – är en s k DOCG för vin i Piemonte, norra delen av Italien. DOCG står för ’Denominazione di origine controllata e garantita’ – den högsta klassen av italienska viner. Detta är alltså riktigt bra, kraftfulla viner och de bör ligga till sig.

Odlingarna ligger på ett sluttande, höglänt område och jorden är kalkrik med inslag av magnesium, mangan och järn. Det känns på smaken. Vinerna består helt och fullt av druvan Nebbiolo och har en alkoholhalt på minst 13 volymprocent. De lagras alltså i flera år.

Traditionell Barolo är ett mycket strävt vin och kräver åtskilliga års lagring på flaska för att mjukna. I viner av den modernare Barolo-stilen skördas druvorna senare, när tanninerna har mognat. Det gör dem litet mjukare i smaken.

Men detta är definitivt inga ’mingelviner’. Inget man bara dricker utan någonting till. De kräver något att äta. Hjort, rådjur, vildsvin… Och tar man därefter bit Gorgonzola, har man en fulländad middag av det bättre slaget.

Smaklig måltid!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!