Protester i Iran mot regimen – brittiske ambassadören tillfångatagen

Protester i Iran mot regimen – brittiske ambassadören tillfångatagen

Iran medgav, att man av misstag sköt ned det ukrainska passagerarplan som kraschade i onsdags. Därpå har demonstranter givit sig ut på gator i flera iranska städer. Demonstranterna kräver bland annat, att landets högsta ledare ayatolla Ali Khamenei avgår. SVT skriver.

Annons

På bilder på sociala media kan man se stora folkmassor utanför Amir Kabir-universitetet i Teheran, där man bland annat ropar slagord om att landets högsta andlige ledare skall avgå. Protesterna har spridit sig till andra delar av landet som städerna Rasht och Isfahan.

Iranska regimtrogna säkerhetsstyrkor har beskjutit demonstranterna med vattenkanoner och tårgas.

De arga demonstranterna har enligt uppgift även rivit sönder bilder av generalmajor Qassem Soleimani, som dödades förra veckan.

Storbritanniens ambassadör i Iran, Rob Macaire, togs till fånga av regimstyrkor i samband med att protester bröt ut vid ett universitet i Teheran. Detta enligt Sky News. Han släpptes efter drygt en timme.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab skriver enligt BBC, att det inte fanns någon grund för Irans agerande mot Macaire och att frihetsberövandet var ett ’uppenbart brott mot internationell rätt’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!