Kriminell kvinna med minst 15 identiteter

Kriminell kvinna med minst 15 identiteter

Det är inte ovanligt, att kriminella har flera identiteter. Det kan vara ett sätt att plocka bidrag på flera områden samt att komma undan rättvisan. Vissa fall sticker dock ut. SVT nosade upp tre personer som tillsammans har skaffat sig 38 olika identiteter.

Annons

’Polisen känner till att det finns ett omfattande missbruk av samordningsnummer och personnummer samt tillhörande falska eller missbrukade handlingar.’ Det meddelar Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

En kvinna i 50-årsåldern riktade in sig på äldre personer i butiker, sedan stal hon deras värdesaker. Förra året dömdes hon till fängelse för flera grova stölder. Hennes offer var i regel över 80 år.

Kvinnan hävdade, då hon greps, att hon aldrig hade varit i Sverige före 2018 – men det visade sig, att hon under ett annat namn var dömd för liknande brottslighet – i samma butik – 2012.

Hennes fingeravtryck kunde även knytas till stöldutredningar i flera europeiska länder, där hon hade använt sig av cirka 15 olika identiteter. Sannolikt handlar det om ännu fler identiteter, om man räknar in de svenska.

Polisens arbete försvåras på flera sätt. Det kan vara svårt att ta reda på om personen har rätt att vistas i landet. Det kan även vara svårt att koppla ihop olika brott och anmälningar. Det kan också försvåra en eventuell efterlysning, samt verkställande av av- och utvisningsbeslut.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!