Varning för anställda extremister avfärdades först som ’islamofobi’

Varning för anställda extremister avfärdades först som ’islamofobi’

Ett statligt ungdomshem i Västsverige har anställt flera personer med kopplingar till antidemokratiska salafistiska rörelser. Detta enligt DN. De boende skall Bl a ha skrämts med onda andar. GT återger.

Annons

DN skrev i november 2019, att hemmet har haft flera anställda som kan kopplas till salafistiska rörelser. Detta bekräftade ungdomshemmets ledning. Det rörde det sig om minst fem personer, som senare lämnat sina tjänster.

Flera av dessa är kända av polis och en av männen som har arbetat med pojkarna på hemmet stöttar terrorgruppen IS på Facebook. Enligt uppgift har den övriga personalen larmat om salafisternas närvaro på hemmet, men kritiken avfärdades som ’islamofobi’ och tystnade.

De fem personerna anställdes av en man som vid mitten av oktober i fjol fick avsluta tjänsten enligt överenskommelse med hemmets ledning. Men han avlönades fortsatt, trots att han var arbetsbefriad. Han var själv släkt med två av personerna han anställde.

Denne sjätte person fick enligt Kungälvs-Posten 400.000 kronor i avgångsvederlag, när tjänsten senare avslutades. Summan motsvarar tio månadslöner.

Det är Statens Institutionsstyrelse (SIS) som äger hemmet och står bakom överenskommelsen. SIS säger, att man ’tvingades’ betala ut avgångsvederlaget för att anställningen skulle avslutas. Det gjorde man efter en förhandling med facket.

Facket har en annan bild. Man säger, att det var SIS och den anställde som kom överens om lösningen, medan facket stod utanför processen. Enligt en ordförande i facket är lösningen med fallskärmar väldigt ovanlig – ’ett fall på hundra’ – och brukar nästan alltid vara på chefsnivå.

Ytterligare tre tidigare anställda har fått gå från hemmet med avgångsvederlag mellan juni 2018 och november 2019.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!