Förbud mot nationsflaggor i EU?

Förbud mot nationsflaggor i EU?

Charlie Weimers är EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna. Han uppmärksammade på Twitter att de nationella bordsflaggorna plockades bort från Kammaren i Parlamentet. Det blev en lång diskussion kring detta och det har föranlett protester från britter, fransmän, italienare…

Annons

Vad är det som har hänt? Det blev mycket uppståndelse på Twitter. Det har talats om ’fake news’ och annat nedsättande – men du har även fått en hel del medhåll…

-Nej, det är inte ’fake news’. I måndags såg jag hur personer i parlamentet i Strasbourg bar ut franska och brittiska bordsflaggor. Talmannen hade tydligen beordrat detta, men vi parlamentariker hade inte informerats.

-Nu visade det sig, att beslutet att ta bort alla bordsflaggor härrörde från en konflikt mellan spanska ledamöter – de som står för Spaniens enhet och de som står för Kataloniens självständighet. Därför förbjöd man alla flaggor med hänvisning till att ’banners’ inte är tillåtet.

Men en flagga är väl ingen ’banner’…?

-Nej, naturligtvis inte! Britter, fransmän och italienare – av dem jag såg – protesterade också. Även danskarna hade sina flaggor uppe idag. Själv fortsätter jag att bära svenska flaggan på mitt kavajuppslag.

Men det är väl inte förbjudet?

-Jag vet inte var man tänker sig att dra gränsen. Det hela har fått ett löjets skimmer över sig. Brexit Party fick t ex inte ställa ordningsfrågor kring flaggförbudet – innan de hade tagit bort sina flaggor…

Annons

Och vad händer nu?

-Vänstern tyckte att man kunde göra som med sina vattenflaskor – ställa dem på golvet. Men britterna invände att ’Union Jack’ inte är någon ’vattenflaska’. Annars får vi väl se. Diskussionen lär fortsätta.

Och har du själv en bordsflagga?

-Nej, men nu skall jag köpa en. Det är en principsak!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!