Sjukhuset i Kristianstad överfullt

Sjukhuset i Kristianstad överfullt

Centralsjukhuset i Kristianstad har varit överfullt på senaste tiden. Vårdpersonal arbetar övertid. Patienter får ligga i korridorerna. ’Vi har ett enormt tryck på sjukhuset.’ Det säger Britt-Marie Cartbo, biträdande sjukhuschef. Kristianstadsbladet och KvP rapporterar.

Annons

På Centralsjukhuset finns nästan 200 platser. Men betydligt fler än så har sökt sig dit för att få vård på senare tid. Detta trots, att influensasäsongen ännu inte har kommit i gång.

Sjukhuset har enligt uppgift haft upp emot 240 inneliggande patienter, en beläggning på 122 procent. Cartbo konstaterar, att det enorma trycket gäller hela regionen.

Det skall som mest ha funnits nio överbeläggningar på en akutkirurgisk avdelning. Fyra av patienterna blev liggande i korridoren. Den hårda pressen har fått sjukhusledningen att sitta i möten – såväl internt som med andra sjukhus.

Trycket på sjukhusen i regionen är stort. Helsingborgs lasarett var hårt pressat nyligen. I ett försök att få ner trycket i Kristianstad kommer sjukhuset i Hässleholm att öppna sex, sju platser på medicinen, dit patienter från Centralsjukhuset kan flyttas.

Mer personal tycks vara på ingång, enligt Britt-Marie Cartbo: ’I slutet av februari, början av mars, börjar det fler sjuksköterskor hos oss. Det är studenter som varit här som utexamineras och som vi nu har anställt. Då räknar vi med att kunna öppna fler vårdplatser.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!