Kommunismens rätta ansikte

Kommunismens rätta ansikte

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt avgår som partiordförande. Det var i och för sig väntat. Det har spekulerats om hans avgång under en tid. ’Mysfarbror’ Sjöstedt – kommunisternas ulv i fårakläder – skall lämna sin post.

Hans fru är anställd av UD – för våra skattepengar -och jobbar som ambassadör i Vietnam. Jonas Sjöstedt skall flytta dit. För att få dricka morgonkaffe med sin fru. Låter litet gulligt.

Sjöstedt gör ett rätt sympatiskt intryck. Han är en duktig retoriker – den bäste talaren bland partiledarna, jämte Jimmie Åkesson. Egentligen är nog Sjöstedt en ganska hygglig typ. Men vi skall inte glömma att han är ledare för ett kommunistparti med en vedervärdig klasskampspolitik.

Och vem kommer då efter? Inte Ali Esbati, tydligen. Han tycks vara uträknad. En av de unga ilskna kommunisterna. Linda Snecker, radikalfeministen från Norrköping, där bilarna brinner? Kanske. Partiet sägs vilja ha en kvinna i toppen.

Många tror att Rossana Dinamarca gör come back och blir partiledare. Hon var tidigare vice partiledare och förlorade i valet mot Sjöstedt 2012. Hennes reseräkningar på runt 220.000 skattekronor ett år – mellan riksdagen och hemmet – störde bilden.

Det blev förmodligen inte bättre av att Dinamarca åkte flyg och taxi hem till Trollhättan. Inte tåg. Som Jonas Sjöstedt säger att han skall göra till Vietnam.

Hur som helst retuscherade Dinamarca 2014 tydligen bort resekostnaderna ur sitt offentliga CV. På gammalt vedertaget kommunistiskt historieförfalskningsvis. Men vi minns hennes ’flygskam’ ändå.

På sätt och vis vore det välgörande med en riktigt rå, oförblommerad kommunist i ledningen för Vänsterpartiet. Då vet man var man har dem. Då visar kommunismen sitt rätta ansikte. Där tror vi definitivt på Dinamarca!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!