Kvinnlig IS-terrorist återvände till Norge – greps

Kvinnlig IS-terrorist återvände till Norge – greps

Norsk polis grep en terrormisstänkt kvinna, som återvände till Oslo från Syrien. Kvinnan och hennes två barn flögs till Norge under fredagen och fallet har lett till en norsk regeringskris. Det rapporterar SVT.

Annons

Den 29-åriga norsk-pakistanska kvinnan har varit ansluten till bland annat IS och greps direkt vid ankomsten till Gardemoen..

De norska regeringspartierna beslutade efter långa interna diskussioner, där Fremskrittspartiet har motsatt sig mottagandet av kvinnan, att bistå IS-terroristen och hennes två barn av ’humanitära skäl’.

’Barnen behöver få ro och måste skyddas’. Det skriver utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) i ett pressmeddelande efter gripandet.

Den kvinnliga terroristen reste till ett IS-kontrollerat område i Syrien 2013 och gifte sig med en man som var aktiv i terrorrörelsen. Hon har dock hävdat att hon inte reste till Syrien frivilligt och att hon i flera år har försökt att lämna landet.

Nu anklagas hon av den norska säkerhetstjänsten för samröre med terrororganisationerna al-Nusrafronten och IS.

Beslutet har väckt stark kritik inom framför allt Fremskrittspartiet (FRP), som hotar att lämna regeringen. På måndag skall ett möte hållas mellan statsminister Erna Solberg (Høyre) och FRP:s partiledare, finansminister Siv Jensen. FRP har lagt fram en kravlista för att stanna i regeringen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!